// вие четете...

Психология на деня

Загадката на домашната библиотека

Тази статия е нещо различно. Провокирам ви с един мой любим пример за решаване на задача с психологически умения. Първо, ще ви поканя да използвате уменията си за наблюдение и очудняване.

Погледнете няколко от рафтовете в библиотеката си вкъщи. Може и в книжарница. Забелязвате ли нещо странно, нещо несъвпадащо?

Отговорът от мен – в неделя.

Подсказка – става дума за начина, по който изглеждат книгите ви на рафтовете.

Редакция: вече има отговор в коментарите, не четете, ако искате да се напънете сами. 😉

Коментари

6 коментара for “Загадката на домашната библиотека”

 1. Някой книги са обърнати на едната страна, другите на другата 😉 Т.е. на едни заглавията се четата отгоре-надолу, а другите отдолу-нагоре.

  Коментар от: dagoburd | август 19, 2009, 19:51
 2. МММ, интересен въпрос, накара ме да се замисля наистина.

  Нашата домашна библиотека е сбор книги на 4 поколения хора с различни професии и подобни възгледи за света.

  Хората, които сме събирали и събираме книгите в нея, сме определено с десни убеждения, привърженици на историята и политиката и с неизтощима страст да трупаме книжнина независимо от размерите на библиотеката и апартамента ни 🙂 Дотук по-скоро са съвпадения май?

  Несъвпадението може би идва от разнообразието професии. Затова в домашната ни библиотека има супер много книги на различни професионални теми – химия, инженерни науки, икономика, математика, компютърни технологии… Не знам дали вече някой, имам предвид един-единствен човек е в състояние да погълне и смели това знание? И все пак го пазим ревностно. Какво ли значи това?

  Коментар от: Поли Козарова | август 19, 2009, 21:06
 3. Здравейте! dagoburd – това имах предвид. Лесно ли се сети? Правило ли ти е впечатление преди?
  Поли, въпросът ми те е подтикнал към сериозни размисли. Радвам се, когато това се случва с моя провокация. 🙂 На твоя въпрос може да отговорите точно само вие в семейството ти. Аз ще се задоволя да разсъждавам за различните посоки, в които вървят заглавията върху гръбчетата на книгите – някои – нагоре, някои – надолу.

  Коментар от: Николай | август 19, 2009, 21:39
 4. 3 секунди след като погледнах библиотеката 😉 Може би се дължи на факта, че леко я преподреждах преди няколко седмици, а и винаги съм се чудел кое поставяне на книгите е всъщност правилно … и има ли правилно 🙂

  Предположих, че е това и заради факта че каквато и да е библиотеката, освен позицията на книгите не може да бъде сравнена. Ясно, че има различни стилове и т.н. но единственото общо със сигурност м/у библиотеката у нас и библиотеката в магазин например може да е позицията на книгите 🙂

  Сега като се замислих, има още един случай – ако книгите са хоризонтално, но тогава е аналогично – или са от ляво надясно, или от дясно на ляво (второто в нашия край на света би било странно и ще стои неестествено на пръв поглед, но ако бях Бин Шариф от Оман примерно, на мен пък щеше да ми изглежда странно западното подреждане) 😉

  Коментар от: dagoburd | август 19, 2009, 22:45
 5. E, не е честно! Все пак някакво професионално тълкуванийце, па макар и на коментар в резултат на ненавременно дълбоко замисляне?

  Коментар от: Поли Козарова | август 19, 2009, 23:15
 6. би трябвало може би заглавията да са изписани отгоре-надолу, когато книгите са поставени в изправено положение, за да могат да се четат и когато книгите са поставени една върху друга
  но е страшно дразнещо да си въртиш главата, особено на ниските рафтове (аз лично не съм виждала човек, който да може да чете заглавията без да си върти главата:)

  Коментар от: Невена | септември 21, 2010, 15:52

Коментирайте